Društvo slovenskih skladateljev Society of Slovene Composers

Trg francoske revolucije 6/l
SI-1000 Ljubljana
Slovenija / Slovenia
Tel./Phone: +386(0)12415660
Faks/Fax: +386(0)12415666

info@dss.si

več »


E-novice:
Nepodpisan
Napaka.

Je Ministrstvu za kulturo mar za slovensko umetniško glasbo?

Objavljeno: 17. maj, 2024

Je Ministrstvu za kulturo mar za slovensko umetniško glasbo?

 

Z datumom 14. maj 2024 je bil v medresorsko usklajevanje poslan popravljen predlog Zakona o medijih. V njem so bile upoštevane pripombe Društva slovenskih skladateljev v zvezi z opredelitvijo pojma slovenska glasba. Formulacija je sedaj ustrezna, saj zajema celotno glasbeno ustvarjalnost na slovenskih tleh, kar v Društvu slovenskih skladateljev pozdravljamo.

Vendar pa v 4. odstavku 28. člena zakona ostaja (4.) alineja, ki 3. program Radia Slovenija – Program ARS odvezuje upoštevanja za nacionalno RTV predpisanih deležev slovenske glasbe, čemur doslej nismo bili priča. Ker je resna oziroma umetniška glasba najbolj zastopana zvrst na 3. programu Radia Slovenija, jo omenjeni člen zakona diskriminira, prinaša njeno razvrednotenje in jo postavlja v neenakopraven položaj z ostalimi žanri. Tako je v popolnem nasprotju z v obrazložitvah navedenimi cilji zakona, saj ne ščiti in ne promovira pomembnega dela slovenske glasbene ustvarjalnosti, pač pa bo zagotovo povzročil zmanjšanje njenega deleža.

Društvo slovenskih skladateljev poudarja, da je tudi resna oziroma umetniška glasba enakovreden del slovenske ustvarjalnosti in slovenske kulture. Je na vrhunski kakovostni ravni, mednarodno uživa velik ugled in je pomembna za slovensko nacionalno identiteto. Tudi ta – v sebi estetsko zelo pestra in raznolika zvrst – nujno in nič manj kot ostala slovenska glasba, potrebuje zakonsko zaščito, podporo in promocijo v medijih.

V Društvu slovenskih skladateljev smo prizadeti in razočarani zaradi izkazanega odnosa do umetniške glasbe slovenskih ustvarjalk in ustvarjalcev. Poudarjamo, da mora biti – tako kot to velja za celotno nacionalno RTV – v krog zavezancev za upoštevanje deležev slovenske glasbe vključen tudi 3. program Radia Slovenija.

Zato pričakujemo, da bo iz 4. odstavka 28. člena predloga Zakona o medijih črtana njegova 4. alineja in bo s tem vzpostavljena enakopravnost med glasbenimi žanri ter njihovimi ustvarjalkami in ustvarjalci!

slo    eng
Prijava - obvestila za člane
Edicije DSS

Nakup in izposoja notnih zapisov in zgoščenk slovenskih skladateljev

VSTOPI »

Naročila tujih materialov